Tuppar används i läppförstoring

Tiotusentals tuppar föds upp och dödas i Sverige för att utvinna hyaluronsyra, som används vid läppförstoringar och i hudkrämer. Trots att det finns alternativ. En lucka i djurförsökslagstiftningen, enligt riksdagsledamoten Jens Holm.

Avslöjandet kom i P1:s Kaliber den 16 oktober och har väckt stor uppmärksamhet.

EU:s förbud mot djurförsök för att testa kosmetika gäller inte för att tillverka ingredienser till produkterna.

Tillverkningen sker i Sverige. Runt 20 000 tuppar föds varje år upp i burar och dödas för att deras tuppkammar ska användas för att utvinna hyaluronsyra. Syran används i olika typer av produkter, både läkemedel och fillers av märket Dermavisc, som används bl.a. för att förstora läppar. Den används också som ingrediens i hudkrämer mot rynkor.

Användningen av hyaluronsyran gör att hanteringen av tupparna klassas som djurförsök.

Godkändes av djurförsöksetisk nämnd

Djurförsöken har godkänts av en djurförsöksetisk nämnd, trots att det finns djurfria metoder att tillverka hyaluronsyra. Enligt nämndens ordförande hade nämnden dock inte fått information om att produkten skulle användas i kosmetiska behandlingar.

Riksdagsledamoten Jens Holm (v) är kritisk mot djurförsök för att tillverka råvaror till kosmetika och skönhetsinjektioner. Han anser att det är en lucka i lagstiftningen som behöver täppas till, och som beror på att politikerna inte känt till att försöksdjur används för detta syfte.

Forska Utan Djurförsök har hjälpt Kaliber-redaktionen med fakta inför reportaget.

Kalibers reportage hittar du här.