Fakta och resurser

Teknikutvecklingen går i rasande fart och det är svårt att hinna med. Var hittar man information om de nya, djurfria forsknings- och testmetoderna som verkligen fungerar? Vi hoppas att Forskarrummet ska vara en användbar resurs för dig, och vi är tacksamma för synpunkter och tips som kan hjälpa andra forskare.

I menyn till vänster kan du klicka dig vidare till mer information som kan hjälpa dig att hitta det du söker. Och missa inte vår länksida som är en guldgruva för dig som vill hitta vidare till andra informationskällor!

Sök efter alternativa metoder i databaser

Under “regulatoriska tester” i vänstermenyn hittar du information om regulatoriskt godkända testmetoder och om vad som är på gång på det området. Vill du läsa mer om Tox21 och framtidens toxtestmetoder, klicka på länken “Ny toxikologi” i sidmenyn.

För dig som vill ha tips om var och hur man kan söka efter alternativ till djurförsök inom forskning och testning, rekommenderar vi följande vägledningar: Kanadensiska CCAC:s Three Rs Search Guide och EURL-ECVAM:s  search guide som du hittar här »

Fler databaser hittar du på vår länksida»

Alternativ till djurförsök i utbildning

Det finns många resurser på internet för dig som söker alternativ till djurlaborationer i utbildning. Se vår länksida!

Sök anslag från annat håll

Forska Utan Djurförsök tipsar om andra forskningsfinansiärer:

Vetenskapsrådet utlyser årligen projektbidrag till utveckling av metoder för ersättning, begränsning och förfining av djurförsök. Utlysningar brukar publiceras i februari. Läs mer >

Vinnovas olika utlysningar kan vara värda att hålla ett öka på. Se aktuella utlysningar här >>

Även Formas har finansierat projekt som syftar till att ersätta djurförsök inom de områden som Formas stödjer. Se formas hemsida för aktuella utlysningar >>

Se även utlysningar från Stiftelsen för strategisk forskning här >>

Tipsa oss gärna

Vi strävar hela tiden efter att förbättra vår hemsida. Tipsa oss gärna om information du tycker vi bör ha med. Du är också alltid välkommen med frågor.

Kontakta Forskarrummets webredaktör Karin Gabrielson Morton på karin@forskautandjurforsok.se

 

Senast uppdaterad: 12 juni 2020