Vi vill se en storsatsning på datormodeller!

Vad händer om man ställer några forskare och en kille från dataspelsbranschen på en scen och låter dem prata om hur man kan använda datormodeller i forskning? Man drar igång en kreativ process, som i slutänden kan leda till att fler djurförsök ersätts!

”Virtual Reality Saving Lives” – det var namnet på ett seminarium som Forska Utan Djurförsök arrangerade på konferensen Digital Health Days idag.

Först ut att tala var Johan Hoffman, KTH, som berättade om hur datormodeller av människokroppen kan användas i forskning. Modellerna kan anpassas efter patienter och bl.a. användas för att besluta om behandlingsmetoder, testa olika scenarier och ge bättre underlag inför operationer. Andra datormodeller används helt i forskningssyfte för att skapa mer kunskap om t.ex. organen fungerar.

Christel Bergström från Uppsala universitet var nästa talare. Hon arbetar på en avdelning där en grupp forskare skapar cellmodeller av vad som händer med läkemedelssubstanser i människokroppen. De använder cellmodeller eftersom djurmodellerna inte är tillräckligt lika människan. Informationen de får fram används i sin tur till att skapa datormodeller som bidrar till säkrare och bättre läkemedel.

Att datormodeller än en viktig väg bort från djurförsöken bekräftades även av Mattias Öberg, riskbedömare på Swetox, ett nybildat forskningsinstitut som bildats genom samarbete mellan elva svenska universitet. På frågan om vad det finns för drivkrafter för företag att verkligen ersätta djurförsök svarade Mattias att det inte bara handlar om att tjäna pengar – för djurförsöken är oerhört kostsamma – utan även om att det är dags att lämna en 40-50 år gammal etik och inse att det inte går att behandla djur hur som helst. Men även vetenskapliga skäl är en stark drivkraft.

Både forskare och företag vill ha bättre modeller, påpekade Mattias, och påpekade att ”alternativa metoder” är inte längre bara är ”alternativ” till djurförsöken. I forskningens frontlinjer används en mängd olika modeller, där både datorer och cellmodeller bidrar med data som inte går att få på annat sätt.

Sist upp på scenen var Anton Albiin från datorspelsbranschens branschorganisation. Han berättade om datorspel som utvecklats för att låta allmänheten hjälpa forskare att sortera och manipulera rådata från forskning. På så vis hjälper spelarna till att hitta viktig information bland alla data, som en del i spelet. I spelet ”fold-it” hjälper spelarna forskare att vika ihop proteiner på nya sätt och det finns gåtor som forskarna grubblat över i 30 år har löst av spelare som testat olika metoder att få högsta poäng i spelet.

Ett annat exempel är spelet ”genes in space” där rådata från ett cancerforskningsprojekt matas in i ett datorspel där spelarna får navigera sig fram med ett rymdskepp i universum. Det gäller att ta sig förbi en mängd prickar (som i verkligheten utgör data om gener, från forskningen!). Den som hittar bästa vägen får högst poäng – och datan från spelet skickas tillbaka till forskarna som kan använda dem för att snabba på utvärderingen av data från forskningen!

Helt klart kan datormodeller och datorspel bidra till både bättre hälsa och färre djurförsök. Då är det väl bara att köra på, eller? Nja, det är ju det där med finansieringen. Denna typ av projekt kräver stor tvärvetenskaplig kompetens. Och experternas tid kostar pengar. Så vem ska betala?

Genom att lyfta frågan på Digital Health Days vill Forska Utan Djurförsök knyta ihop kunskap från olika branscher för att snabba på att utveckla nya metoder som kan ersätta djurförsök. Vi vill också få fler att stödja denna typ av forskning ekonomiskt.

Det var extra roligt att avsluta seminariet med att dela ut vårt Nordiska Forskningspris för alternativ till djurförsök till Christel Bergström och hennes kollegor Pär Matsson och Maria Karlgren som tack för deras viktiga och framgångsrika forskning.

Mer information

Spelet Fold-it hittar du här »
Play to cure: genes in space finns här »
Läs vårt pressmeddelande inför Digital Health Days här »
Läs vårt pressmeddelande inför Nordiska Forskningspriset för alternativ till djurförsök här »