Försöksdjuren, en poddserie om djurförsök

Har du lyssnat på den nya poddserien om djurförsök? ”Försöksdjuren – om liven som används i jakten på kunskap” är gjord av vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev och finns på podcasttjänsten Podme. Sex avsnitt har producerats och det sista avsnittet handlar specifikt om alternativ till djurförsök. De första två avsnittet publicerades 14 januari och sedan släpps ett avsnitt i veckan, på torsdagar.

Forska Utan Djurförsöks sakkunniga Karin Gabrielson Morton medverkar i avsnitt två och sex.

Så här beskrivs podden i Podme:

”Miljoner försöksdjur används varje år. 2020 har Sverige 460 anläggningar för djurförsök. Men vad kan en mus säga om människan? Finns det någon gräns för vad vi får göra med djuren? Och hur hamnade vi här? Och vad är djurens roll när ett coronavaccin ska tas fram? I Försöksdjuren riktas strålkastaren mot djurförsökens värld för att ta reda på vad vi gör med djuren och varför”.

– Ingen gillar egentligen djurförsök som involverar lidande, det brukar beskrivas som “ett nödvändigt ont”. Ändå är djurförsök en stor verksamhet idag. Hur kommer det sig? Det har varit väldigt spännande och en utmaning att ta sig an ett så pass laddat ämne som djurförsök är, och att få en inblick i hur det fungerar, hur verksamheten är både hänsynsfull och hänsynslös samtidigt, säger Karin Gyllenklev.

I serien möter Karin Gyllenklev försöksdjur, forskare och experter från landets ledande institutioner och söker svar på frågor såsom; Hur och varför görs djurförsök? Är det etiskt försvarbart? Hur mycket lidande är tillåtet? Och vad finns det för alternativ? 

Första avsnittet är tillgängligt utan registrering, sedan krävs ett konto på Podme. Första månaden är gratis, sedan tillkommer en prenumerationsavgift.

https://podme.com/se/forsoksdjuren-om-liven-som-anvands-i-jakten-pa-kunskap?episode=418625

Avsnittens innehåll:

1: Djurförsök – laddat ämne, svårt att prata om – varför? (släpps 14/1)

2: Försöksdjurens roll i läkemedelsutveckling, från grundforskning till säkerhetstest, utveckling av coronavaccin (släpps 14/1)

3: Hur fungerar de djurförsöksetiska nämnderna? (släpps 21/1)

4: Vilka djur? Besök hos minigrisar i försök på SLU och på KI-labb där musembryon förändras genetiskt för forskning (släpps 28/1)

5: Om djurförsök historiskt, när började vi använda djur och hur har det förändrats med tiden? (släpps 4/2)

6: Hur går det med ersättandet av djurförsök med djurfria metoder? Om datasimuleringar och besök på KTH-labb som har försök med organ-på-chip igång (släpps 11/2)