Forskarrummet

Välkommen till Forskarrummet

Forskarrummet är till för dig som är forskare, student eller arbetar i en bransch där djurförsök förekommer. Kanske söker du efter en specifik testmetod eller vill hålla dig uppdaterad om det senaste inom området. Vår ambition är att Forskarrummet ska vara en användbar portal för att hitta information och nyheter som rör alternativ till djurförsök.

Under menyn ”Fakta och resurser” har vi samlat en hel del användbar information. Där får du bl.a. tips om databaser där du kan hitta nya metoder. Där finns också uppgifter om testmetoder som är godkända av OECD och EU och metoder som validerats av EURL-ECVAM. Läs också om djurskyddsproblemen med in vivo-producerade monoklonala antikroppar och fetalt kalvserum.

länksidan hittar du en mängd länkar inom olika områden, bl.a. till sökmotorer och guider för dig som vill söka efter djurfria metoder och länkar till webinarier och andra möjligheter att hålla sig uppdaterad.

Vill du få våra utlysningar och annan värdefull information per e-post? Anmäl dig här bredvid till vårt nyhetsbrev för forskare.

Söka anslag

Det går nu att söka forskningsanslag inför 2018. Sista ansökningsdag är 1 september.  Läs mer om utlysningen här »  Här ser du vilka som fått forskningsanslag 2017 »

Vad går det att söka forskningsanslag till?

Forska Utan Djurförsök delar ut forskningsanslag årligen.  Vårt mål är att med nya och bättre metoder ersätta djurförsök och samtidigt bidra till viktiga vetenskapliga framsteg och förbättrad riskbedömning av kemikalier, läkemedel och andra produkter. Därför främjar vi utvecklingen av nya metoder och ny kunskap inom toxikologi, medicinsk forskning, biologisk produktion och andra områden där djurförsök används.

Vid bedömning av projektansökningar tas hänsyn dels till projektets uttalade mål att ersätta djurförsök och möjligheterna att nå dessa, dels till projektets vetenskapliga kvalitet. Sökande måste därför tydligt beskriva på vilket sätt projektet kan leda till att djurförsök kan ersättas.

Forskare som beviljas anslag kan, under vissa förutsättningar, välja att omdisponera en del av anslaget till doktorandstipendium. Doktorander kan inte själva söka stipendium.

Välkommen med frågor

Du är alltid välkommen med frågor, idéer och synpunkter till Forskarrummet. Skicka ett mail till Karin Gabrielson Morton: karin@forskautandjurforsok.se

Senast uppdaterad: 10 maj 2017